Choď na obsah Choď na menu
 


O anglickom jazdení

 

     Anglické jazdenie sa vyvinulo v Anglicku a neskôr sa rozšírilo aj v ďalších častiach sveta. Vždy bolo považované za „pravý“ alebo „klasický“ spôsob jazdenia. Komunikácia medzi jazdcom a koňom je v anglickom jazdení nevyhnutná. Jazdec kontroluje každý pohyb koňa prostredníctvom tzv. jazdeckých pomôcok, najmä oťaží, jazdcovych nôh, zubadla a ostrôh. Anglické sedlo je ľahké a prilieha pomerne tesne k telu koňa, čo jazdcovi uľahčuje kontrolu koňa. Na prednej časti sedla nie je žiadna „hruška“, ako na sedle westernovom, strmene sú malé a jednoduché. Jazdec aj kôň nepôsobia uvoľnene, ale skôr stroho a zošnorovane.

Obliekanie- aj anglický štýl obliekania sa od westernového veľmi líši. Pri anglickom jazdení sa kladie veľký dôraz na vzhľad. Oblečenie zvykne byť veľmi konzervatívne a formálnosť je pri jazdení v anglickej súťaži kľúčová.
8f0d9f4495_56385890_o2.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sed- pre sed v anglickom štýle je typické, že jazdec je nahnutý dopredu, pričom sa prenáša záťaž viac na predné nohy. Koňa drží len kolenami a ruky sú opreté o krk koňa, alebo sa hýbu a kopírujú pohyb jeho krku.
 
Chody- podľa toho, akou rýchlosťou sa na koni pohybujeme rozoznávame v jazde nasledujúce chody: krok, ľahký a ťažký klus, cval a trysk.
 
 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.